AVRUPA BİRLİĞİ'NİN ARICILIK VE BAL POLİTİKASI ( SÜRDÜRÜLEBİLİR KOOPERATİFÇİLİK BAĞLAMINDA TÜRKİYE İÇİN BİR DEĞERLENDİRME)

Yazarlar

  • SELMA AYTÜRE

DOI:

https://doi.org/10.15659/3.sektor-sosyal-ekonomi.17.12.838

Anahtar Kelimeler:

AB- Arıcılık- Bal- Politika- Türkiye- Kooperatifçilik- Sürdürülebilirlik.

Özet


Amaç: Avrupa Birliğinin bal ve arıcılık politikaları hakkındaki bilgi seviyesini yükseltmek ve Türk politikalarının uyumunu sağlamaya katkıda bulunmaktır.


Gereç ve Yöntem: Çalışmada arama, değerlendirme yöntemi uygulanmıştır. Bu şekilde AB mevzuatı, politikaları ve ulusal programlar incelenerek, Ülkemize bir örnek sunulmaya çalışılmıştır.
Bulgular: AB Dünyanın ikinci büyük bal üreticisidir ve arı ürünleri ticaretinde önemli bir rol oynamaktadır. Arıcılık hemen hemen bütün ülkelerde yapılmaktadır, ancak üretim yöntemleri, hasıla ve şartlar farklılık göstermektedir. AB bu sektörü, pazarlanan bal ve üretimi artırmak amacıyla, ulusal arıcılık programları aracılığıyla desteklemektedir.
Arıcılık ürünlerinin işlenmesi, sürdürülebilir büyümeye ve bu sektörün gelişmesine katkı sağlamaktadır. Arı kolonileri tozlaşma yoluyla çevreye önemli katkılar sunmaya devam etmekte, böylece kırsal alanların kalkınmasını da desteklemektedir. Ülkemizde arıcılık önemli ve yaygın bir faaliyet olmasına karşın, ekonomi içindeki payı AB Ülkelerinde ve ABD’de olduğu kadar değildir.
Sonuç: AB mevzuatı ve AB Üye Ülkelerinde uygulanmakta olan 3 yıllık ulusal programlar incelenmiş, bu programların Ülkemizde uygulanabilmesi için politika belirleyicilere ışık tutulmaya çalışılmıştır. AB Ülkelerinde uygulanmakta olan 3 yıllık programların Ülkemizde uygulanması halinde hem söz konusu mevzuata uyum sağlanmış olacak, hem de kooperatifçiliğin sürdürülebilirliği ile sektörün gelişmesine katkı sağlanacaktır.

İndir

Yayınlanmış

2017-11-25

Nasıl Atıf Yapılır

SELMA AYTÜRE. (2017). AVRUPA BİRLİĞİ’NİN ARICILIK VE BAL POLİTİKASI ( SÜRDÜRÜLEBİLİR KOOPERATİFÇİLİK BAĞLAMINDA TÜRKİYE İÇİN BİR DEĞERLENDİRME). Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 52(ÖZELSAYI), 687–704. https://doi.org/10.15659/3.sektor-sosyal-ekonomi.17.12.838

Sayı

Bölüm

Makaleler

Benzer Makaleler

<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > >> 

Bu makale için ayrıca gelişmiş bir benzerlik araması başlat yapabilirsiniz.