SEKTÖREL BAZDA SERMAYE YAPISINA ETKİ EDEN DEĞİŞKENLER VE SERMAYE YAPISINDAKİ DEĞİŞMELERİN KRİZDEN KORUNMADAKİ ETKİNLİĞİ: İMKB’ DE UYGULAMA - AKSOY, AHMET; TANRIÖVEN, CİHAN and ECE, OĞUZHAN (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2010)
Sermaye yapısı kararları, finans literatürünün en önemli konularından birisidir ve bu kararlar firmanın içinde bulunduğu sektör ve ülkenin genel ekonomik durumuna göre şekillenir. Bundan dolayı işletmeler, sermaye yapılarını kriz dönemlerinde değiştirmek zorunda kalırlar. Bu çalışmada kriz dönemlerindeki sermaye yapısı değişikliklerin krizden korunmadaki etkinliği araştırılmıştır. Bunun için İstanbul menkul kıymetler borsasında işlem gören 111 firmanın kriz ve kriz olmayan dönemlerdeki firmaya ve finansal piyasalara özgü değişkenleri kullanılarak sermaye yapısı ile krizden korunma arasındaki ilişki panel regresyon analizi ile test edilmiştir. Analiz sonuçların göre genel olarak işletmelerin sermaye yapısının kriz dönemlerinde çok hızlı bir şekilde etkilendiği ve sermaye yapısı içinde özellikle kısa vadeli borç oranının azaltılmasının krizden korunmada önemli bir etken olduğu tespit edilmiştir.