İŞYERİNDE DIŞLANMA: PSİKOLOJİK SIKINTI, ÜRETİM KARŞITI İŞ DAVRANIŞI VE İŞTEN AYRILMA NİYETİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ - İBRAHİM YIKILMAZ and LÜTFİ SÜRÜCÜ and İLKAY GÜLERYÜZ (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2023)
Yoğun rekabet ve farklı müşteri beklentileri, örgütsel etkinlikle ilgili endişeleri arttırmaktadır. Artmakta olan işyerinde dışlanma, örgütsel etkililik için önemli bir tehdit oluşturmaktadır ve ele alınması gerekmektedir. İşyerinde Dışlanma, işten ayrılma niyeti ve üretim karşıtı iş davranışı ile sonuçlanabilecek olumsuz işyeri deneyimlerine ve psikolojik sıkıntıya yol açmaktadır. Bu davranışlar, sonuçlar açısından hem doğrudan hem de dolaylı olarak önemli örgütsel kayıplara neden olmaktadır. Bu kapsamda çalışmada, işyerinde dışlanmanın psikolojik sıkıntı, işten ayrılma niyeti ve üretim karşıtı iş davranışları üzerindeki etkisini ve bu sonuçların örgütsel etkinliği nasıl tehdit ettiğinin incelenmesi amaçlanmaktadır. Rize'de faaliyet gösteren iki adet 5 yıldızlı ve üç adet 3 yıldızlı otelden toplanan 329 anket analiz edilerek, anket verilerine dayalı teorik ve saha çalışması yürütülmüştür. Verileri değerlendirmek için regresyon analizleri ve hipotez testleri yapılmıştır. Analiz sonuçlarına göre işyerinde dışlanmanın psikolojik sıkıntı üzerinde pozitif ve anlamlı bir etkisi vardır (ß=227, p<0.05). Ayrıca işyerinde dışlanmanın etkisi kontrol altına alınmışken yapılan analizler, psikolojik sıkıntının üretim karşıtı iş davranışları (ß=,695, p<0,05) ve işten ayrılma niyeti (ß=,562, p<0,05) üzerindeki etkisi de anlamlı ve pozitif yönlü olduğunu göstermiştir. Çalışmanın literatüre ve işyerinde etkin bir yönetim pratiği ortaya koymada yöneticilere önemli katkılarının olacağı değerlendirilmektedir.