DÖNGÜSEL EKONOMİ ÖZELİNDE TEKSTİL VE HAZIR GİYİM SEKTÖRÜNDE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİN TEMEL BELİRLEYİCİLERİ: DÜNYA VE TÜRKİYE ÖRNEKLERİ - AHU FATMA MANGIR (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2023)
Küreselleşmenin hız kazanmasıyla bozulan ekolojik dengenin sağlanması ve daha sağlıklı bir çevreye sahip olmak hedefiyle gerçekleştirilen sürdürülebilirlik çalışmaları ve bu çalışmalara ait politikaların devamlılığı önem kazanmaya başlamıştır. Kapitalizmin üretim ve tüketim üzerinden dayattığı hız, bir yandan ülkeleri rekabette ön sıralarda kalmaya zorlarken, diğer yandan da çevre üzerinde olumsuz etkilerin azaltılması için önlemler almalarına zorunlu kılmaktadır. Bu bağlamda, firmalara ait markaların sürdürülebilir moda alanında hangi kriterleri gerçekleştirmek zorunda olduğunun tespiti, firmaların bu alanda performanslarını arttırmaları adına önemlidir. Bu gerekçelerden yola çıkılarak hazırlanan bu çalışmada, sürdürülebilirlik kavramı döngüsel ekonomi özelinde tekstil ve hazır giyimde analiz edilerek, sürecin temel belirleyicileri ve performans göstergeleri Dünya ve Türkiye özelinde değerlendirilmiştir. Bu karşılaştırmada, BOF endeksinden yararlanılarak Türkiye’deki sektör de öncü firmalara ait sürdürülebilirlik raporları analiz edilmiştir. Araştırmada yöntem olarak betimsel yöntem kullanılmış olup, araştırma verileri tarama yoluyla elde edilmiştir. Analiz sonuçlarına göre tekstil, hazır giyim ve moda sektöründe yer alan firmaların sürdürülebilirlik konusunda yönetim anlayışında şeffaf davrandıkları, emisyon, atık ve su yönetiminde bir çok olumlu adım attıkları görülmektedir. Ancak karbon salınımın da 2030 ‘a kadar %50 ve 2050’de sıfırlama hedefine ulaşmak için yeşil dönüşümü sağlamada döngüsel ekonomiye daha çok başvurulması gerektiği ortaya çıkmıştır.