KAMU SEKTÖRÜ DENETİMİNİN DEĞERİNİN ÖLÇÜLMESİ, ZORLUKLARI VE GEREKLİLİĞİ - YASEMİN YURTOĞLU (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2023)
Hesap verebilirliğin, şeffaflığın ve mali sorumluluğun arttığı bir dönemde kamu sektörü denetimlerinin değeri giderek daha önemli hale gelmiştir. Kamu harcamalarının verimliliğinin ve etkinliğinin denetlenmesi, kaynakların optimize edilmesi ve verimli hizmet sunumunun sağlanması açısından önemlidir. Ancak denetimlerin değerinin ölçülmesinde, soyut sonuçlar ve farklı paydaş çıkarları nedeniyle zorluklar ortaya çıkmaktadır. Bu çalışmanın amacı, özel denetim faaliyetlerinin değerinin ölçülmesinde yaygın olarak kullanılan yaklaşımların, kamu sektörü denetimine uygulanmasının zorluklarını ve gerekliliğini ortaya koymaktır. Çalışmada özel sektör denetimine ilişkin teoriden yola çıkarak kamu denetiminin değeri; vekâlet teorisi yaklaşımı, kamu değeri yaklaşımı, farklı muhasebe ilkeleri yaklaşımı, denetim başarısızlığı yaklaşımı, sinyal yaklaşımı, sigorta yaklaşımı ve yönetimin kontrolü yaklaşımı kapsamında değerlendirilmiştir. Vekalet teorisi yaklaşımı, sinyal yaklaşımı, sigorta yaklaşımı ve yönetimin kontrolü yaklaşımı kamu sektörü denetiminin değerinin ölçülmesinde kısmen uygulanabilirken, diğer yaklaşımların uygulanmasındaki zorluklar ortaya konulmuştur.