BİLGİ YÖNETİMİ ÖLÇEĞİNİN TÜRKÇEYE UYARLANMASI: GEÇERLİLİK VE GÜVENİRLİK ÇALIŞMASI - MUSTAFA ÇELEBİ and MUHAMMET ALİ ÇELEBİ and BELGİN AYDINTAN (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2023)
Amaç: Bu çalışmada, Bilgi Yönetimi Ölçeğinin Türkçeye uyarlanarak geçerlilik ve güvenilirliğinin incelenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Araştırmanın amacı doğrultusunda birinci örneklemi 132 ve ikinci örneklemi 218 kişiden oluşan toplam 350 çalışana ulaşılmıştır. Ölçeğin güvenirlik çalışması için Cronbach Alfa iç tutarlılık katsayısı hesaplanmıştır. Ölçeğin yapı geçerliğini test etmek amacıyla doğrulayıcı faktör analizi yapılmıştır. Ölçeğin ölçüt geçerliğini ortaya koymak amacıyla Öğrenen Örgüt Ölçeği kullanılmış ve aralarındaki anlamlı ilişkiler araştırılmıştır. Bulgular: Elde edilen bulgular ölçeğin orijinalinde olduğu gibi beş faktörlü yapısını doğrulamaktadır. Araştırmanın birinci örnekleminde Cronbach's Alpha katsayısı alt boyutlarda .747 ve .897 arasında değişmiştir. İkinci örneklemde ise Cronbach's Alpha katsayısı alt boyutlarda .827 ve .908 arasında değişmiştir Ölçeğin toplam veride Cronbach Alfa iç tutarlık katsayısı .952 olarak tespit edilmiştir. Tartışma: Araştırma sonucunda elde edilen bulgular 24 maddelik Bilgi Yönetimi Ölçeğinin geçerli ve güvenilir olduğunu göstermektedir. Bilgi yönetimi ölçeğinin gelecekte yapılacak çalışmalarda güvenilir ve geçerli bir ölçüm aracı olarak kullanılabileceği ve Türkiye’de bilgi yönetiminin ölçülmesinde oluşacak ihtiyaçlara cevap verebileceği düşünülmektedir.