GELİŞMİŞ VE AZ GELİŞMİŞ ÜLKELERDE FELDSTEİN-HORİOKA HİPOTEZİNİN GEÇERLİLİĞİNİN PANEL VERİ ANALİZİ İLE TEST EDİLMESİ - TUTKU ÜNKARACALAR (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2024)
Tasarruflar ve yatırımlar arasındaki ilişkiyi uluslararası sermaye hareketlerinin serbestlik derecesine bağlı kalarak analiz etmeye çalışan Feldstein-Horioka hipotezi kapsamında hazırlanan bu çalışmada, gelişmiş ve az gelişmiş olan 37 ülkeye ait 2000-2021 dönemini kapsayan, yatırım ve tasarrufların gayri safi yurt içi hasılaya oranlarına ilişkin yıllık veriler yardımıyla yatay kesit bağımlılığı, delta homojenliği, panel birim kök ve eşbütünleşme testleri; son olarak da Emirmahmutoğlu ve Köse (2011) nedensellik testi uygulanmıştır. Elde edilen bulgular neticesinde, Feldstein–Horioka hipotezinin geçerli olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Buna göre tasarruflar ile yatırımlar arasında uzun dönemli bir ilişki olduğu tespit edilmiş; herhangi bir ülkedeki şokun diğer ülkeleri de etkileyeceği görülmüştür.