DÖNÜŞEN BİR EKONOMİDE TÜRKİYE’DE BİRLEŞME VE SATIN ALMALAR: 2012-2022 ANALİZİ - Vildan BAYRAM; OSMAN YILDIRIM; MUSTAFA ÖZYEŞİL and HAVANE TEMBELO (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2024)
Bu çalışma, 2012 ile 2022 arasındaki Türkiye'deki birleşme ve satın alma (M&A) piyasasını incelemeyi amaçlar. Çalışma, işlem hacmi, yabancı ve finansal yatırımcılar ile işlem büyüklüğü gibi çeşitli parametreleri analiz ederek Türkiye'nin küresel bir oyuncuya dönüşümünü vurgular. SPSS 24.0 kullanılarak yapılan veri analizi, 2012-2022 arasındaki şirket birleşme ve satın alma raporlarından elde edilen verilerle oluşturulan bir veri setine dayanır. Çalışmada, frekans dağılımları, tanımlayıcı istatistikler, regresyon analizi ve çapraz-tablolama testleri gibi istatistiksel yöntemler kullanılarak elde edilen veriler tablolar ve grafiklerle sunulmuştur. Bulgular, M&A işlemlerinin sayısının arttığını ancak işlem hacminin dalgalanarak azaldığını göstermiştir. Yabancı yatırımcıların öneminin arttığı, finansal yatırımcıların etkisinin zamanla değiştiği ve ortalama işlem büyüklüğünün genellikle azaldığı belirlenmiştir. Bu çalışma, Türkiye'deki M&A piyasasının zaman içindeki dinamiklerine ve evrimine ışık tutarak orijinal bir katkı sunmaktadır.