PANDEMİNİN GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELERİN BORÇLULUK DÜZEYLERİ ÜZERİNE ETKİSİ - OKAN TÜNSOY; EMİN AKÇAOĞLU and ÖMER FARUK KOCAMIŞ (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2024)
Küresel ekonomik sistemin işleyişinde “kredi” mekanizmalarının; dolayısıyla, “borçlanmanın” büyük önemi vardır. Bugün dünya ülkelerinin büyük bölümü, gelişmiş ya da gelişmekte olan ülke ayrımı olmaksızın, ciddi bir borç yükü altındadır. Bununla birlikte, gelişmekte olan ülkelerin borçluluğu, gelişmiş ülkelere kıyasla daha belirgin bir ekonomik kırılganlık yaratmaktadır. Bu çalışmada ekonomik yapıları birbirine benzeyen gelişmekte olan ülkelerin; Brezilya, Çin, Rusya, Hindistan, Endonezya, Meksika, Rusya, Türkiye ve Güney Afrika’nın borçluluk düzeylerinin pandemi dönemindeki değişimi ele alınmıştır. Görülmektedir ki, anılan ülkelerin borçluluk düzeyleri pandemi döneminde belirgin biçimde artmıştır. Bu ülkeler ileride finansman kaynağı bulamazlarsa borçlarını ödeyememe riski ile karşı karşıya kalabileceklerdir. Bu ülkelerin borç yönetim politikalarının yeniden düzenlenmesi gerektiği, uluslararası kuruluşların gelişmekte olan ülkelere teşvikler vermesi gerektiği ve maliye politikasında reformların yapılması gerektiği değerlendirilmektedir.