OTHER ORIENTATION DEĞİŞKENİNİN ÖRGÜTSEL VATANDAŞLIK DAVRANIŞI ÜZERİNDEKİ ETKİSİ VE BİR ÖLÇEK GELİŞTİRME ÇALIŞMASI - TAYFUN ÖZTÜRK; KERİM ÖZCAN (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2024)
Bu çalışma Örgütsel Vatandaşlık Davranışı (ÖVD) üzerinde Other Orientation (OO) tutumunun direkt etkisinin olup olmadığını incelemektedir. Genelde düzenleyici değişken olarak ele alınan OO’nun, bağımsız değişken olarak bir başka değişken üzerinde etken bir role sahip olup olmadığının yanıtlanması amaçlanmaktadır. Diğer taraftan OO’nun belirleyiciliğinin ölçülmesinin yanında Türkiye’de yapılan çalışmalarda çok fazla ele alınmamış olan kavrama ilişkin ölçeğin geçerlilik ve güvenilirliğinin test edilerek yazına sunulması da hedeflenmektedir. Çalışmada veriler anket yoluyla toplanmış ve istatistiksel yöntemlerle analiz edilmiştir. Bankacılık sektöründe yapılan araştırmada, 397 banka çalışanından elde edilen verilerin analizi sonucunda ÖVD üzerinde OO etkisinin istatistiksel olarak anlamlı ve pozitif yönde ancak orta düzeyde olduğu görülmüştür. OO ölçeğinin geçerliliği ve güvenilirliği kanıtlanmış olup alanda kullanılabilir bir ölçek olacağı düşünülmektedir.