TÜRK EĞİTİM SİSTEMİNDE DENETİM SÜRECİNİN YAPISAL DÖNÜŞÜMÜ - BAHAR YAKUT ÖZEK; CANSU KARACA AKARSU (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2024)
Bu çalışmada, eğitim denetimi alanında yapılan yapısal değişiklikler analiz edilerek, mevcut durumun ortaya konulması ve yasal düzenlemelerle hayata geçirilen değişiklikler hususunda eleştirilen konular üzerine öneriler geliştirilmesi amaçlanmıştır. Türk Eğitim Sisteminin denetim yapısında 2011, 2014, 2016, 2017, 2018 ve sonrası yıllarda eğitim denetimi ile ilgili yasal düzenlemelerle gerçekleşen dönüşümü incelemeyi amaçlayan bu araştırma nitel bir araştırmadır. Araştırma, doküman tarama modelinde tasarlanmış, verilerin toplanması ve analizi bu doğrultuda gerçekleştirilmiştir. Araştırmada bu kapsamda, birincil kaynaklara ulaşılmaya gayret edilmiş, 2011-2022 yılları arasında eğitim denetimi ile ilgili yasal mevzuat, yönetmelikler, kanun ve kanun hükmünde kararnameler, yönergeler taranmış ve karşılaştırmalı olarak analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda son on yılda yapılan sayısız düzenlemeye rağmen düzenlemelerin biçimsel boyutta kaldığı, eğitim denetiminin işlevselliğini artırmaya yönelik düzenlemelerin gerçekleşmediği sonucuna ulaşılmıştır.