SESSİZ İSTİFANİN İŞ PERFORMANSİNA ETKİSİ: SAĞLIK SEKTÖRÜ ÇALIŞANLARINA YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA - TURGAY KARALİNÇ (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2024)
Günümüz sağlık sektöründe sıklıkla kullanılmaya başlayan sessiz istifa öncelikli olarak ele alınması gereken kavramlardan birisi olmuştur. Koşuşturma kültürünün içinde kaybolan çalışanların iş performanslarının düşmesiyle başlayan bu süreçte çalışanları anlamak işletme hedef ve amaçlarına ulaşmada başat rol oynamaktadır. Bu bağlamda çalışma sağlık çalışanlarının sessiz istifa algılamalarının iş performansları üzerindeki etkisinin saptanmasıdır. Bu amaçla 385 sağlık sektörü çalışanına kolayda örnekleme yöntemiyle ilişkisel tarama esasıyla ulaşılarak veri seti oluşturulmuştur. Sessiz istifa ile iş performansı arasındaki yapılan korelasyon analizi sonucunda r=-0,417 kuvvetinde p<0,05 anlamlılık düzeyinde orta derecede anlamlı negatif bir ilişki bulunmuştur. Sessiz istifanın iş performansı üzerindeki etkisi analiz edilmesi için yapılan regresyon analizi (β=-0,306; p<0,05) negatif yönde etkisi belirlenmiştir. Yapılan fark testlerinin (t testi, ANOVA) sonucunda elde edilen bulguların sonucun da katılımcı olan sağlık çalışanlarının sessiz istifa konusunda cinsiyet, statü, yaş, gelir ve eğitim arasındaki p<0,05 anlamlılık düzeyindeki anlamlı farklılıklar saptanmıştır. Yapılan fark testlerinin (t testi, ANOVA) sonucunda elde edilen bulguların sonucun da ise katılımcı sağlık çalışanların iş performansları konusundaki cinsiyet, statü, yaş, gelir ve eğitim arasında p<0,05 anlamlılık düzeyinde anlamlı farklılıklar saptanmıştır.