KONAKLAMA İŞLETMELERİNDE GETİRİ YÖNETİMİNİN UYGULANMASI - GİZEM SULTAN KAMAN and RABİA BÖLÜKBAŞ (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2024)
Amerikan havayollarında kârın maksimizasyonu için ortaya konulan ve gelişimini devam ettiren getiri yönetimi kavramı, fiyatı ve tüketim zamanını manipüle eden stratejiler aracılığıyla çabuk bozulan bir malın arzını, tahmini taleple eşleştirmektedir. Bu çalışmanın amacı; talep dalgalanmalarına yoğun bir şekilde maruz kalmasına rağmen ülkemizde önemli bir ekonomik gelir kaynağı olan konaklama işletmelerinin kapasitesine uygun kullanımı, stok kontrolü, talep tahminleri ve fiyatlandırma stratejileri literatürünün getiri yönetimi kapsamında taranması ve mevcut durumun ortaya konulmasıdır. Bu araştırma kapsamında, getiri yönetimi ve konaklama işletmelerine ilişkin akademik literatür incelenerek, araştırmaların odağı hakkında mevcut literatürde yayınlanmış makalelerin kapsamlı bir incelemesi sunulmaktadır. Yapılan bu çalışma konaklama işletmelerinde getiri yönetimi hususundaki bilgi ve kullanım durumlarını belirtecek olması açısından önemlidir.