PALYATİF BAKIM HİZMETİ ALIRKEN ÖLEN HASTALARIN GERİ ÖDEMELERİNİN ‎İNCELENMESİ - DERYA KARAKAYA; METİN DİNÇER (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2024)
Palyatif bakım hizmetlerinin, ülkemizde son on yıldır Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından geri ödemesi yapılmaktadır. Tanımlayıcı ve retrospektif olarak yapılan bu çalışma ile palyatif bakım hizmeti alırken ‎ölen 357 hastanın Sosyal Güvenlik Kurumu geri ‎ödeme tutarları ve ödeme tutarlarında etkili olan faktörler incelenmiştir.‎ Çalışmaya alınan hastalarda erkeklerin oranı %56 (n= 200), yaş ortalaması ‎‎76,33±13,46, ‎ortalama yatış süresi 24,58± 32,16 gün ve geri ödemelerin ortancası ₺5118,9’dur.‎‎ Basınç yaralanması ve enfeksiyonu olan hastalar olmayanlara göre istatistiksel olarak anlamlı derece hem uzun süre yatmaktadırlar hem de bu hastalar için yüksek geri ödeme yapılmaktadır. Kanseri olan hastalar olmayanlara göre hem daha kısa süre yatmaktadırlar hem de bu hastalara için daha az geri ödeme yapılmaktadır. Önlenebilir oldukları için, enfeksiyonun ve basınç ‎yaralanmasının varlığı bir yandan hizmet kalitesinin eksikliğini gösterirken diğer yandan da hem maliyet artışına neden olurlar. Yapılan regresyon analizinde, enfeksiyon ve beslenme şeklinin (total parenteral nütrisyon, Nazogastrik beslenme, perkütan endoskopik gastrostomi) etkili olduğu bulunmuştur. Arzu edilen hizmet kalitesi ve maliyet düşüklüğünü gerçekleştirmek için, palyatif bakım hizmetleri tıbbi tedavi ağırlıklı değil de bakım ağırlıklı verilmeli ve yaşam son dönemine hitap eden bakım ağırlıklı yeni birimler oluşturularak hizmet değişikliği ve çeşitliliğine gidilmelidir.