İNSAN KAYNAKLARI MÜDÜRLERİ PERSPEKTİFİNDEN STAJ/STAJYERLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ: KUŞADASI KONAKLAMA İŞLETMELERİ ÖRNEĞİ - OZAN ESEN; AYŞE ARSLAN ÖZKAN (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2024)
Turizm sektörü, eğitim kurumları tarafından yetiştirilen nitelikli çalışanlara ihtiyaç duymaktadır. Turizm eğitiminin önemli bir parçası, tamamlayıcısı olarak kabul edilen staj, eğitim kurumları ile sektör arasında işbirliğini içermekte olup, insan kaynakları ihtiyacını karşılamaya yöneliktir. Bu araştırmada, Kuşadası konaklama işletmelerinde staj yapan lise ve üniversite öğrencilerinin insan kaynakları departmanı müdürleri tarafından değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu kapsamda araştırmanın çalışma grubunu Kuşadası ilçesinde öğrencilere staj olanağı sağlayan on konaklama işletmesi oluşturmaktadır. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılmıştır. Görüşmeler Temmuz 2023-Ocak 2024 tarihleri arasında yüz yüze gerçekleşmiştir. Görüşmeler, katılımcıların rızası alınarak kayıt altına alınmış ve sonrasında içerik analizi yapılmak üzere deşifre edilmiştir. İçerik analizi sonucunda konaklama işletmelerinin stajyer seçiminde yakın bölge okullarına öncelik verdiği, lise öğrencilerinin üniversite öğrencilerine kıyasla daha çok tercih edildiği, öğrencilerin okulda aldığı teorik eğitimlerin yetersiz olarak değerlendirildiği, stajyer öğrencilere diğer çalışanlara göre daha hafif işler verildiği sonuçlarına ulaşılmıştır. Geçmiş yıllarda yapılan araştırma sonuçlarına kıyasla stajyer öğrencilerin özlük haklarında olumlu gelişmelerin gerçekleştiği tespit edilmiştir. Araştırmada kız öğrenciler ile personel arasındaki duygusal ilişkilerin olumsuz sonuçlarına ilişkin bulgular da elde edilmiştir. Ayrıca konaklama işletmelerinin bulunduğu bölgede konaklayan öğrencilerin işletmenin diğer çalışanları gibi davranmaları önemli bir sorun olarak belirtilmiştir. Araştırma sonucuna göre, sektöre ve eğitim kurumlarına birtakım önerilerde bulunulmuştur.