WEB OF SCİENCE VERİTABANINA DAYALI “YEŞİL FİNANS” ÜZERİNE ÇALIŞMALARIN BİBLİYOMETRİK ANALİZİ - SELÇUK KENDİRLİ and FATMA ÇITAK and BENAY BULUT ŞAHİNER (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2024)
Bu araştırmanın temel amacı, son yıllarda yapılan çalışmalarda sıklıkla ön plana çıkan iklim değişikliği ve yeşil finans çalışmalarını uzlaştıran makaleleri incelemektir. Çalışmanın kapsamı, söz konusu alanda yazılmış uluslararası makalelerin bibliyometrik analizini yapmaktır. Söz konusu alanda yazılmış ve Web of Science (WoS) veri tabanında taranan makaleler çalışmanın veri tabanını oluşturmaktadır. Çalışma kapsamının başlangıcından 27/06/2023 tarihine kadar dergilerde yayımlanmış ve WoS veri tabanında taranmış makaleler çalışmaya dahil edilmiştir. Belirtilen tarihten sonra yayımlanmış ve veri tabanında taranmış makaleler çalışmanın kapsamına dahil edilmemiştir. Bu bağlamda söz konusu veri tabanında 1060 çalışma tespit edildiği görülmüştür. Çalışmalar kısıtlayıcı veri olarak ""ekonomi"" ve ""işletme finansı"" verileri ile tarandığında 294 çalışma yapıldığı belirlenmiştir. İlgili kısıtlayıcı anahtarlar girilerek yapılan inceleme sonucunda bu alanda ilk çalışmanın 2010 yılında yayımlandığı ve veri tabanına girildiği görülmüştür. Araştırma alanına dahil edilen konu hakkında en fazla yayının yapıldığı ülkenin Çin Halk Cumhuriyeti olduğu gözlemlenmiştir. Bu alanda en fazla yayın yapan yazar/yazarların Taghizadeh-Hesary Farhad olduğu belirlenmiştir. Konu hakkında en fazla yayının yapıldığı yılın 2022 olduğu görülmüştür. Araştırma alanında yayınlanan ve aramaya dahil edilen en yaygın yayın türünün makaleler olduğu görülmüştür. Araştırmaya dahil edilen konu hakkında en fazla makale ve çalışmanın yayınlandığı derginin ""Energy Economics"" dergisi olduğu belirlenmiştir. Çalışma kapsamında konuyu daha net görebilmek için, VOSviewer haritalama yöntemi kullanılarak, eş yazarlık ilişkilerini gösteren, en fazla referans-yazar bağlantısını gösteren ve anahtar kelime korelasyonlarını inceleyen bir ağ analizi hazırlanmıştır.