KIRILGAN BEŞLİ VE AB BEŞİNCİ DÖNEM GENİŞLEME ÜLKELERİNDE FİNANSAL KIRILGANLIĞIN BELİRLEYİCİLERİ - ABDÜLKADİR SAĞLAM (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2024)
Bu çalışma, Kırılgan Beşli ve AB Beşinci Dönem Genişleme Ülkeleri’nde 2002-2020 yılları arasında veriler kullanılarak finansal kırılganlığın belirleyicilerini araştırmıştır. Çalışma, Panel Logit ekonometrik modeli kullanarak finansal kırılganlığın belirleyicilerini ortaya koymak üzere kanıt elde edebilmek motivasyonuyla çalışılmıştır. Yapılan çalışma sonucunda finansal kırılganlığın belirleyicilerine ilişkin bulgular elde edilmiştir. Çalışmada, özel sektör borcu, enflasyon, Ülkelerin kırılganlık endeksi, faiz harcamaları, konut kredileri, tüketici kredileri finansal kırılganlığı anlamlı ve aynı yönde etkilediği, gözlenmiştir. Karar vericilerin ve politika yapıcıların finansal kırılganlığı düşürmeye yönelik stratejilerinde bu göstergelere daha fazla dikkat edilmesi gerektiği düşünülmektedir. Uluslararası literatürün aksine ulusal literatürde finansal kırılganlığın ölçümünde bağımlı değişken olarak “krizlerin” dikkate alındığı ampirik çalışmaya rastlanılmamıştır. Türkiye’deki literatürde finansal kırılganlığın ölçümünde birkaç değişken kullanılmıştır. Küresel ve ulusal krizleri odağına alarak finansal kırılganlığın belirleyicilerini ortaya koyan bu çalışmanın ulusal literatür için ilk olma özelliğinin finansal yazına katkı sağlaması beklenmektedir.