YAŞLI TÜKETİCİLERİN ALIŞVERİŞE YÖNELİK DAVRANIŞLARININ İNCELENMESİ - ALİ FUAT ERSOY and FATMA ARPACI and ESMA VURAL (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2010)
Araştırma yaşlı tüketicilerin alışverişe yönelik davranışlarının incelenmesi amacı ile İstanbul’da, huzurevinde yaşayan 76 yaşlı tüketici ile ailesi ile birlikte yaşayan 74 yaşlı tüketici üzerinde yürütülmüştür. Huzurevinde yaşayanların % 23,7’si kadın ve % 76,3’ü erkek olup, ailesi ile birlikte yaşayan yaşlı tüketicilerin % 41,9’u kadın ve % 58,1’i erkektir. Huzurevinde yaşayan yaşlı tüketicilerin % 47,4’ü, ailesi ile birlikte yaşayanların % 44,7’si 70–79 yaş aralığındadır. Huzurevinde yaşayan yaşlı tüketicilerin % 28,9’u, ailesi ile birlikte yaşayanların % 31,1’i alışverişe çıkmadan önce her zaman liste yaptıklarını belirtmişlerdir. “Ucuz olması durumunda taklit ürünleri almayı tercih ederim” ifadesinde ailesi ile birlikte yaşayan yaşlı tüketiciler (2.257) huzurevinde yaşayanlara (1.724) göre daha yüksek ortalama puana sahiptir. Yaşlı tüketicilerin ucuz olması durumunda taklit ürünleri almayı tercih etmeleri ile yaşanılan yer arasındaki farklılık istatistiksel açıdan anlamlı bulunmuştur (p<0.05). Huzurevinde yaşayan yaşlı tüketicilerin % 86,8’i, ailesi ile birlikte yaşayanların % 51,4’ü kapıdan yapılan satışlardan hiçbir zaman alışveriş yapmadıklarını ifade etmiştir. “Kapıdan yapılan satışlardan alışveriş yaparım” ifadesinde ailesi ile birlikte yaşayan yaşlı tüketicilerin (1.770) huzurevinde yaşayanlara (1.171) göre daha yüksek ortalama puana sahip olduğu ve gruplar arasındaki farkın istatistiksel açıdan önemli olduğu bulunmuştur (p<0.05).