Yeşil Pazarlama Kavramının Bibliyometrik Analizi: Scopus Veri Tabanında Bir Uygulama - AZAK, Çiğdem; GÜLEŞ, Hasan Kürşat; ŞAHİN, Esen (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2025)
Son yıllarda küresel düzeyde yaşanılan iklim sıcaklıkları, doğal sıcaklıkların giderek tükenmeye başlaması ve doğal felaketlerin genişlemesi tüketicilerin doğayı koruma sınırlarının bozulmasına sebep olmuştur. İşletmeler de tüketicilerin bu parametrelerinin artışına bağlı olarak, gerek strateji belirleme sürecinde faaliyetlerinde faaliyetlerini sürdürürken Yeşil Pazarlamayı dikkate almaya başlamalardır. Bu çalışma, Yeşil Pazarlama stratejilerini ve bu bilgilerin akademik verilerinin bibliyometrik analizlerini içermektedir. Scopus verisinin elde edildiği 541 kayıtlı çalışma R programı kullanılarak analiz edilmiştir. Analiz sonucunda, Yeşil Pazarlama ile ilgili en çok 2023 ve 2024 yıllarında, en çok ürünün yayınlandığı derginin Sürdürülebilirlik olduğu, en çok atıf alan yazarların G. Avlonitis ve M. Carrigan olduğu belirlendi . A. Luthfatul, AB Astuti ve D. Darmanto'nun en etkili ve en çok yayın yapan yazarlar vardır. En çok yayın yapan lider Brawijaya Üniversitesi ve İslami Azad Üniversitesi , en çok yayın yapan ülkeler sırasıyla ABD, Çin ve Birleşik Krallık olduğu analizlerden elde edilen sonuçlardandır. Yeşil Pazarlama kapsamında en çok atıf alan ülke ise ABD olmuştur. Çalışmalarda en çok kullanılan anahtar kelimeler arasında yeşil güven , yoğun bilgi , tutum ve yeşil pazarlama stratejisi yer almaktadır.