Endüstri 4.0 Perspektifinden Girişimcilik: Bibliyometrik Analiz - ŞAŞMAZTÜRK, Mahmut Sami; UĞURLU, Ferhat (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2025)
Bu çalışma, Endüstri 4.0 ile yaşanan dönüşüm sürecine girişimcilik konularının ne ölçüde uyum sağladığını belirlemek amacıyla yapılmıştır. Bu bağlamda akademik çalışmalarda Endüstri 4.0 ve girişimcilik konularının birlikte ele alınma düzeyleri değerlendirilmiştir. Endüstri 4.0’ı girişimcilik konularıyla birlikte inceleyen çalışmalar Web of Science veri tabanından elde edilmiştir. Elde edilen veriler VOSviewer programı ile bibliyometrik analiz yöntemleri kullanılarak analiz edilmiştir. 29 Haziran 2025 tarihi itibariyle Web of Science veri tabanında Endüstri 4.0 ile ilgili toplam 26.121 çalışma tespit edilmiş olup, bunlardan yalnızca 224’ünün (%0,86) Endüstri 4.0’ı girişimcilik konularıyla birlikte ele aldığı belirlenmiştir. Yapılan literatür taraması sonucunda Endüstri 4.0’ın çoğunlukla teknik boyutlarıyla ele alındığı, girişimciliğin ve dolayısıyla insan unsurunun ikincil planda kaldığı, Endüstri 4.0’ın gelişim hızı ile girişimcilik üzerine yapılan çalışmaların artış hızı arasında uyumsuzluk olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bu bağlamda, gelecekte yapılacak çalışmalarda Endüstri 4.0 ve girişimcilik konularının birlikte daha detaylı incelenmesine yönelik önerilerde bulunulmuştur.