MESLEK OLARAK TIBBİ MÜMESSİLLİĞİN SEÇİMİNDE ETİK BAĞLILIK: TIBBİ TANITIM VE PAZARLAMA ÖĞRENCİLERİ ÜZERİNE BİR UYGULAMA - FATİH BAYRAM and TUĞBA GÜNGÖR and S.SEÇİL BAYRAM (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2018)
Bu çalışmanın amacı, Tıbbi Tanıtım ve Pazarlama programı öğrencilerinin mezun olduktan sonra Tıbbi mümessillik mesleğini yapmak istememelerindeki nedenlerden mesleğin etik açıdan kendilerine uygun olmadığı düşüncesinin etik ve dini inançları konusunda kendilerini nasıl tanımladıkları ile ilişkisini saptamaktır. Yöntem; Bu amaç ile Tıbbi Mümessillik mesleğine karşı geliştirilmiş olan mesleki tutum ölçeği, Nisan 2016 tarihide Karabük Üniversitesi Tıbbi Tanıtım ve Pazarlama programında kayıtlı 204 öğrenci üzerinde uygulanmıştır. Öğrencilere beşli likert tipi mesleki tutum ölçeğinin yanı sıra, demografik bilgi soruları ve osgood tipi dini inanç konusunda kendilerini nasıl tanımladıklarını belirleyen soru sorulmuş olup aralarındaki korelasyonun saptanması amaçlanmıştır. Sonuç; Dini inanç düzeyi ile tıbbi mümessilliğin etik bir meslek olmadığını düşünüyorum sorusu arasındaki pearson korelasyonu p=0,036 ile anlamlı çıkmıştır.