ABD’DE YAŞAYAN TÜRK GÖÇMENLERİN TÜRKİYE İLE ULUSAŞIRI BAĞLARI VE SOSYAL SERMAYELERİ - EMEL YİĞİTTÜRK EKİYOR (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2018)
Bu araştırmada, tarihsel süreç içinde Türkiye’den Amerika Birleşik Devletleri’ne gerçekleşen göçlerin sonucunda ABD’de yaşayan Türk göçmenlerin ulusaşırı sosyal bağlarını analiz etmek amaçlanmıştır. ABD’de yaşayan Türklerin ulusaşırı göçü; göçle beraber köken ve hedef ülkelerin dışında üçüncü bir sosyal alanın oluştuğunu ileri süren ulusaşırıcılık perspektifinden değerlendirilmiştir. ABD’nin farklı eyaletlerinde yaşayan Türk göçmenlerden elde edilen nitel veriler analiz edilmiştir. Böylece, ABD’de yaşayan Türklerin ulusaşırı sosyal ağları ve bağları aracılığıyla gelişen ulusaşarı toplumsal alanın analizi yapılmış, bu ağların içeriği sosyal sermaye yaklaşımı ile değerlendirilmiştir. Araştırmada ABD’de yaşayan Türk göçmenlerin sosyal ağları ve bağları üzerinden ulusaşırı faaliyetleri, kendi aralarındaki sosyal ilişkileri, örgütlenmeleri ve sorunlarının tespiti hedeflenmiştir.