OSMANLI DÖNEMİNDE SOSYAL HİZMET FAALİYETLERİ YAPAN BAZI KURULUŞLAR - ALİ FUAT ERSOY and ESRA DİKİCİ (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2018)
Sosyal hizmet dezavantajlı bireylerin ihtiyaçlarını gidermek, ortaya çıkan sorunları çözmek ve toplum refahını sağlamak amacıyla düzenlenen uygulamaları kapsayan bir alandır. İnsanın yaşam kalitesini artırmaya yönelik bir meslektir. Genel perspektifi insanlara yardım etmektir. Geçmişten günümüze ihtiyaç sahibi kişilere insancıl ortamlar sunarak yaşamlarının kolaylaştırılması amacını taşımaktadır. Sosyal hizmet faaliyetleri ile bireyden hareketle toplumun refahı hedeflenmektedir. Türk Tarihinde de sosyal hizmet kapsamında değerlendirilebilecek pek çok uygulama yürütülmüştür. Araştırmamızda Osmanlı Devleti’nin yürütmüş olduğu sosyal hizmet uygulamalarına değinilmiştir. Osmanlı döneminde sosyal hizmet çerçevesinde her türlü ihtiyaç sahibi insanın sorunlarını çözmek adına pek çok uygulama yürütülmüştür. Zor durumda olan insanların iyi hissetmesini sağlayacak gerekli kaynaklar sunulmuştur. Bu bağlamda çalışmamızda Osmanlı Devleti sosyal hizmet faaliyetleri ve bu amaçla kurulan müesseselere yer verilmiştir. Bu müesseselerden dezavantajlı bireyler olarak değerlendirilen kimsesiz çocuklar için kurulan, Osmanlı Döneminde önemli bir yere sahip olan Darüleytam kurumları incelenmiştir.