KOOPERATİFLERDE ÖRGÜTSEL GÜVENİN ORTAKLARIN GELECEKTE BEKLEDİĞİ PERFORMANSA ETKİSİ: KONUT YAPI KOOPERATİFLERİNE YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA - H. TEZCAN UYSAL (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2011)
Kooperatif etki, ortakların beklentilerinden oluşmaktadır. Ortaklar, kooperatiften amaçları ve çıkarları doğrultusunda yüksek düzeyde kooperatif etki beklemektedir. Ortakların bu beklentisi zaman içerisinde çeşitli değişkenlere bağlı olarak azalabilmekte veya artabilmektedir. Bu çalışmanın amacı, kooperatiflerde örgütsel güvenin ortakların gelecekte beklediği performansa etkisini ortaya koymaktır. Bu amaca bağlı olarak, konut yapı kooperatiflerinde bir araştırma gerçekleştirilmiştir. Araştırmada örgütsel güvenin üç alt boyutu performansla ilişkilendirilerek üç hipotez oluşturulmuştur. Hipotezlere yönelik yapılan analizler sonucunda, kyk yöneticilerine güven, kyk işlemlerine güven ve kyk ortaklarına güven faktörleri ile kyk ortaklarının gelecekte beklediği performans arasında anlamlı ve pozitif bir ilişki bulunmuştur. Elde edilen bulgulara göre ortakların gelecekte beklediği performansı en çok kyk yöneticilerine güven etkilemektedir.