GIDA SEKTÖRÜNDE FAALİYET GÖSTEREN KOBİ’LERİN HELAL GIDA SERTİFİKASINA YÖNELİK ALGILARININ İNCELENMESİ: TR 82 BÖLGESİ - NİYAZİ GÜMÜŞ and İLYAS ERTUĞRUL İNAN (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2018)
İnsanoğlu yaşamının devamı için binlerce gıda arasından kendi sosyal, kültürel ve dini değerleri doğrultusunda sınırlandırmalar yapmak durumunda kalmaktadır. Kişinin sahip olduğu dini inancı bu konudaki en belirleyici faktör olarak öne çıkmaktadır. Ancak günümüz modern tüketicisi yoğun tempo içinde gıda tüketimini üreticilerin insafına bırakmak durumunda kalmaktadır. Bu çalışma ile özellikle Müslüman tüketiciler için son derece önemli olan helal gıda konusunda sektörde faaliyet gösteren işletmelerin helal gıda sertifikasına yönelik algılarının incelenmesi amaçlanmaktadır. Bu amaç doğrultusunda gıda sektöründe toplamda 651 KOBİ’nin faaliyet gösterdiği TR82 (Kastamonu, Çankırı, Sinop) bölgesinde 2018 Eylül ve Aralık ayları arasında 412 KOBİ üzerinde araştırma gerçekleştirilmiştir. Araştırmada veri toplama tekniği olarak anket kullanılmıştır. Anket formunun oluşturulmasında Marzuki ve Zannierah (2012) ile Kolkman’ın (2014) çalışmalarından yararlanılmıştır. Araştırmada yapılan keşfedici faktör analizi sonucunda KOBİ’lerin helal gıda sertifikasına yönelik algıları Algı Faydası, Maliyet ve Bürokrasi, Rekabet Avantajı, Gayri-Müslim Etki, Yerel Farkındalık, Zorluk, İslami Uygunluk olarak ortaya çıkmıştır. Ortaya çıkan bu yedi faktörün helal gıda sertifikasına yönelik algının %74,399’luk bölümünü açıkladığı tespit edilmiştir. Araştırmada elde edilen verilere ayrıca Tek Yönlü Varyans Analizi ve T-testi yapılmıştır. Araştırmanın gıda sektöründe faaliyet gösteren işletmeler ve bu alanda çalışma yapan araştırmacılar açısından önemli bulgular sağladığı düşünülmektedir.