KURUMSAL İTİBAR ARAŞTIRMALARI SONUÇLARININ İTİBAR KURALLARI VE EKŞİSÖZLÜK KULLANICI YORUMLARIYLA UYUMLULUĞUNUN İNCELENMESİ ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA - SİMGE ÜNLÜ (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2018)
İtibar; kişi, kurum ve kuruluşlara yönelik algıları olumlu yönde etkileyen bir unsur olarak görülmesinin beraberinde uzun vadede yatırımları destekleyerek ve gelirleri arttırarak finansal getiri sağlayan ve ayrıca güvenirlilik, saygınlık ve sadakati sağlayan nitelikler bütünü olarak değerlendirilmektedir. Dolayısıyla bu denli öneme sahip bir unsur olarak itibar farklı araştırmaların bir başarı göstergesi olmasının yanı sıra ana teması olarak da rol oynamaktadır. Bu bağlamda çalışmanın amacı kurumsal itibara ilişkin yürütülen araştırmaların literatürdeki konu hakkındaki itibar göstergeleri ve sosyal medya yorumlarıyla uyuşup, uyuşmadığının belirlenmesidir. Bu doğrultuda çalışmada ülkemizde itibara ilişkin yapılan çalışmalar arasından seçilen “Türkiye İtibar Endeksi Araştırması” ve “İş İnsanları İtibar Araştırması”, itibarlı bir pozisyona ulaşmanın kuralları ve sosyal medya platformlarında araştırmalar sonucunda itibarlı olarak değerlendirilen kişi ve markalara ilişkin yorumlar karşılıklı bir değerlendirilmeye tabi tutulmuştur. Bu çalışmayla sosyal medya kullanıcılarının görüşlerinin bilimsel araştırma sonuçlarını ne ölçüde yansıttığı ya da hangi açılardan yansıtmadığının belirlenmesi, araştırma şirketlerinin örneklemlerini yeniden gözden geçirmesini ve ekşisözlük gibi platformların güvenirliliğinin sınanması konusunda fırsatlar sunması hususunda yol gösterici niteliktedir.