4+4+4 SİSTEMİNDE DEVLET VE ÖZEL OKUL ÖĞRENCİLERİNİN ÇEVRE BİLİNCİ VE TUTUMUNUN KARŞILAŞTIRILMASI - EBRU ÖZGÜR GÜLER; HÜSEYİN GÜLER and CEREN BÖRÜBAN (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2018)
Çevre kirliliğinin temel nedeni insan faaliyetleridir. Bu nedenle çevre bilinci ve hassasiyeti açısından toplumu oluşturan bireylerin, firmaların ve ülkeyi yönetiminde söz sahibi olanların önemi büyüktür. Bu yüzden geleceğin yetişkinleri olan çocukların, gerek evde gerekse okulda çevre bilinci ve hassasiyetlerinin oluşturulmasının önemli olduğu düşünülmektedir. Bu çalışmanın amacı ilk, orta ve lise kademesinde devlet ve özel okullarda öğrenim gören öğrencilerin çevre bilinci ve tutumlarının incelenmesi ve cinsiyet, yaş, okul türü (özel ve devlet) ve kademeye (ilk, orta ve lise) göre karşılaştırılmasıdır. Öğrencilerin çevre bilinci ve tutumuyla ilgili bir anket Adana’da öğrenim gören ve rasgele seçilen 405 öğrenciye uygulanmıştır. Ankette demografik soruların yanı sıra çevre bilinci ve tutumu ölçeği de yer almaktadır. Ölçeğin güvenilirlik ve geçerliliği Cronbach alfa katsayısı ve faktör analizi ile incelenmiştir. Faktör analizi sonucunda çevre bilinci ve tutumu için altı faktör elde edilmiştir. Bu altı faktörün her biri için özel-devlet okulu, erkek-kız öğrenci, yaş grupları ve ilk, orta ve lise kademeleri arasında anlamlı fark olup olmadığı t-testi ve tek yönlü varyans analizi (ANOVA) testleri ile sınanmıştır.