TÜKETİCİ GÜVEN ENDEKSİ VE KATILIM-30 İSLAMİ HİSSE SENEDİ ENDEKSİ ARASINDAKİ SAKLI İLİŞKİNİN ARAŞTIRILMASI: TÜRKİYE ÖRNEĞİ - HİLMİ TUNAHAN AKKUŞ and FEYYAZ ZEREN (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2019)
Çalışmada Ocak 2011 – Ağustos 2018 dönemi için Türkiye’de Katılım-30 İslami hisse senedi endeksi ile yatırımcı duyarlılığını temsil eden tüketici güven endeksi arasındaki ilişki araştırılmıştır. Analizler sırasında yatırımcıların heterojen yapılarından dolayı pozitif ve negatif şoklara farklı tepkilerin verildiği finansal piyasaların yapısını dikkate alan Hatemi J - Irandoust (2012) saklı eşbütünleşme testi ve Hatemi J (2012) asimetrik nedensellik testi kullanılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre, Katılım-30 endeksi ile tüketici güven endeksi arasında herhangi bir nedensellik ilişkisine rastlanmazken, eşbütünleşme analizi sonucuna göre pozitif şoklar durumunda söz konusu endeksler uzun dönemde entegre bir yapıya sahiptir.