ÖĞRETİM ELAMANLARI ÜZERİNDE STRES YARATAN FAKTÖRLERİN PERFORMANS DÜZEYLERİNE ETKİSİNİN BELİRLENMESİ - DERYA KARA (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2012)
Araştırma kapsamında öğretim elemanları üzerinde stres yaratan faktörlerin performans düzeylerine etkisi ortaya konulmaya çalışılmıştır. Araştırmanın örneklemini Gazi Üniversitesi’nde çalışan toplam 350 öğretim elamanı oluşturmuştur. Araştırmada, öğretim elamanlarının performansı üzerinde stres yaratan faktörler ortaya konularak, stres durumunda performansları incelenmiş ve akademik unvanları itibariyle stres yaratan faktörlerin performansları üzerindeki etkisi belirlenmeye çalışılmıştır. Araştırma sonucunda; öğretim elemanları üzerinde en çok stres yaratan faktörün “maaş ve diğer parasal ödemelerin azlığı” olduğu, ayrıca; Araştırma Görevlisi, Uzman-Okutman ve Öğretim Görevlisi unvanına sahip öğretim elemanlarının üzerinde stres yaratan faktörler ile performansları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık olmadığı ve Yardımcı Doçent, Doçent ve Profesör unvanına sahip öğretim elemanlarının üzerinde stres yaratan faktörler ile performansları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık olduğu sonucuna ulaşılmıştır.