DEVLETİN SOSYAL AMAÇLI SİGARA KULLANIMINI AZALTMAYA YÖNELİK PAZARLAMAMA (DEMARKETİNG) UYGULAMALARININ TÜKETİCİLER ÜZERİNDEKİ ETKİSİ - SALİH MEMİŞ and ZAFER CESUR (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2019)
Günümüzde hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerde mühim bir sağlık problemi olarak sigara kullanımı çıkmaktadır. Ülkeler sigara tüketimini azaltabilmek için vergi artırımı, yasal düzenlemeler, reklam yasağı gibi farklı uygulamalara başvurmaktadırlar. Bu çalışmada devletin sigara kullanımını azaltmaya yönelik pazarlamama (demarketing) uygulamalarının etkileri araştırılmıştır. Yapılan araştırma sonucunda tüketicilerin sigara içmeye yönelik tutumları 3 faktör (algılanan psikolojik değer, algılanan sosyal değer ve algılanan konsantrasyon değer) altında toplandığı saptanmıştır. Araştırmada, devletin sigarayı azaltmaya yönelik stratejileri ile tüketicilerin algılanan psikolojik ve konsantrasyon değerleri arasında anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Diğer bir sonuç olarak da yapılan korelasyon analizinde yaş arttıkça tüketicilerin sigara içmeye yönelik tutumlarının düştüğü sonucuna ulaşılmıştır.