SURİYELİ SIĞINMACILARIN YERLEŞİM YERİ SEÇİMİNDE İL İSTİHDAM OLANAKLARINA VE ÖNCÜL SIĞINMACILARA DUYARLILIK MUKAYESESİ - MURAT ÇİFTÇİ (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2019)
Çalışmada Suriyeli sığınmacıların illerdeki formel istihdam ile öncül sığınmacı varlığına duyarlılıklarının mukayesesine odaklanılmıştır. İllerdeki Suriyeli sığınmacı sayılarını içeren veriler, göç idaresi genel müdürlüğünden derlenmiştir. İllere göre 2016 yılındaki formel istihdam verileriyse SGK’ nın istatistik yıllığından alınmıştır. Uygulama yöntemi olarak Atkinson bölgesel eşitsizlik endeksi yaklaşımı kullanılmıştır. Elde edilen bulgulara göre, ilave sığınmacıların 2016’ da geçici barınma merkezi olan dokuz ildeki öncül sığınmacılara göre dağılımından elde ettikleri sosyal fayda düzeyi 85’ i aşarken istihdam varlığına göreyse % 70’ lere kadar gerilemektedir. Bu oranlar geçici barınma merkezi olmayan 70 il içinse öncül sığınmacılara göre % 60’ ı aşarken, istihdama göre % 21 ile % 29 arasında değişmektedir. 79 ilin tamamı baz alındıysa sosyal fayda oranları öncül sığınmacılardan % 53’ ken istihdamdan sağlanan sosyal fayda % 24 ile % 35 arasında değişmektedir. Elde edilen bulgular, geçici barınma merkezi olan-olmayan tüm illere göre öncül Suriyeli varlığının illerdeki formel istihdam olanaklarına göre sonraki göç akımının yerleşim yeri seçişinde çok daha güçlü bir rol oynadığını desteklemektedir.