İŞLETMELERDE KÜRESELLEŞME İLE BİRLİKTE PERSONEL İHTİYAÇ DURUMU TESPİTİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA: KIRIKKALE İLİ ÖRNEĞİ - İSMAİL GÖKDENİZ and MÜZEYYEN ÖZHAVZALI and TUNCAY ERDURAN (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2019)
Küreselleşme, teknolojik gelişim, artan rekabet ve iş gücü piyasasındaki değişim aynı zaman da insan kaynakları yönetiminin, işletmeler içerisindeki rolünü de etkilemiştir. İşletmeler bu değişimlere ayak uydurabilmek için personel ihtiyacını da tekrar gözden geçirmek zorunda kalmaktadır. Bu çalışmada temel amaç Kırıkkale İlinde yer alan çok az sayıdaki büyük ölçekli işletme ile küçük ve orta ölçekli işletmeler(KOBİ) için personel ihtiyaç durumunu küreselleşme etkisi ile incelemektir. Bu amaçla bir bilgi formu hazırlanarak Kırıkkale İlinde faaliyet gösteren 150 işletmeyle yüz yüze görüşme yapıldı. Elde edilen verilere t-testi ve varyans analizi uygulandı. Böylece işletmelerin küreselleşme ve teknolojik değişimlere göre personel ihtiyaç durumundaki değişimin durumu ortaya konulmaya çalışıldı. Bu kapsamda işletmelerin İldeki personel ihtiyacının karşılanması yönünde yerel dinamiklerden Kırıkkale Üniversitesi ve diğer meslek liseleri, mesleki eğitim kurumlarına açılacak bölümler, mezun edilecek öğrencilerin özelliklerinin piyasaya uygunluğu gibi birçok konuda planlama yapılması ile sorunlara çözüm önerileri getirilmeye çalışılmıştır.