TÜRKİYE’DE TARIMSAL KREDİ POLİTİKALARI VE TARIM KREDİ KOOPERATİFLERİ - AHMET BAYANER (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2012)
Tarımsal ve kırsal finans, ekonominin ve toplumsal gelişimin tüm alanları ile kesişen karmaşık bir sektördür. Kredi kullanımı tarımda devlet müdahalesinin en yaygın alanlarından birisidir. Kredinin tarımsal gelişme açısından sürekli özel bir öneme sahip olduğu düşünüle gelmiştir. Kamu rolü, yoksulluk azaltıcı ve tarımsal gelişme için sübvansiyonlu kredi sağlamanın yeter şart olduğu şeklinde algılanmıştır, ancak kredinin tarım ve kırsalda gelişme sağlayıp sağlamadığı tartışılmamıştır. Kredi politikaları dolayısıyla geçici iyileşme sağlayan bir araç durumuna gelmiştir. Çalışmada Türkiye Tarım Kredi Kooperatiflerinin (TKK) rolü de tartışılmıştır. Devlet, TKK’yı kırsal kesimin geliştirilmesinin bir aracı olarak kullanmaktadır. TKK kırsal kesimin kredi ihtiyacını karşılayan önemli kurumsal finans kuruluşları arasındadır. TKK, ortaklarının kısa ve orta vadeli kredi ihtiyaçlarını karşılamayı amaçlamaktadır.