KIRGIZİSTAN’IN AVRASYA EKONOMİK BİRLİĞİ’NE ÜYELİĞİ - OĞUZ YILDIRIM; MALİKA STAMALİEVA (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2019)
Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nin dağılması sonucu tekrar bu bölgede bir araya gelerek bağımsızlığını kazanan ülkeler çeşitli bölgesel entegrasyonlara başvurmuştur. Avrupa Birliği’ne benzer, siyasi amaçlardan daha çok ekonomi konularında yoğunlaşan Avrasya Ekonomik Birliği (AEB) projesi 1994 yılında ilk kez Kazakistan Cumhuriyeti Başkanı Nursultan Nazarbaev tarafından gündeme getirilmiştir. Bu ekonomik birlik fikri o dönemin şartları gereği hayata geçirilememiş, ancak 2014 yılında faaliyete geçebilmiştir. Bu makale çalışmasında Avrasya Ekonomik Birliği’nin Kırgızistan ekonomisi üzerindeki olumlu ve olumsuz etkileri incelenmiştir. Avrasya Ekonomik Birliği adı üzerine ekonomik bir birliktir ve birliğin öncelikli temel amacı birlik üyesi devletlerin ekonomik refahını arttırmaktır. Bu çerçevede Kırgızistan bu birliğe üyeliğinden bu yana (yaklaşık iki yıl) ekonomik anlamda olumsuz etkilenmiştir. Bunun nedenlerinin başında üye devletler arasındaki ekonomik eşitsizlik, Kırgızistan’ın alt yapısının bu birliğe hazır olmayışı gibi çeşitli nedenler vardır. Ancak Kırgızistan ekonomisinin modernleşmesi, özellikle Rusya’da göçmen işçi olarak çalışan Kırgızistan vatandaşlarının çalışma şartlarının kolaylaştırılması, birlik ülkelerinde faaliyet gösteren Kırgız işadamlarının indirilmiş vergi sisteminden yararlanması ve gümrük kontrolünün kolaylaştırılması gibi önemli sebeplerden dolayı bu birliğin önemi Kırgızistan ekonomisi için büyüktür.