BANKA RİSK FAKTÖRLERİNİN TÜRK BANKALARININ HİSSE SENEDİ GETİRİLERİ ÜZERİNE ETKİLERİNİN GARCH-M MODELİ İLE DEĞERLENDİRİLMESİ - İSMAİL ERKAN ÇELİK (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2019)
Bu çalışma, 1 Ocak 2002 - 4 Nisan 2019 tarihleri arasında haftalık banka düzeyindeki verileri kullanarak faiz oranı, döviz kuru ve kredi risk faktörlerinin Türk bankalarının hisse senedi getirileri üzerindeki etkilerini incelemektedir. Üssel GARCH ortalama (EGARCH-M) modeli 10 Türk ticari bankası için tahmin edilmiştir. Sonuçlar şunu göstermektedir: (i) farklı bankalar farklı tür risklere yatkındır ve risk katsayılarının büyüklüğü farklı özelliklere sahip bankalar arasında farklılık göstermektedir; (ii) kredi riski, kur ve faiz oranı risk faktörleri, hisse senedi getirileri üzerinde negatif ve anlamlı bir etkiye sahiptir; (iii) 6 banka için, getirilerdeki artış risklerdeki artışa bağlı olarak artmamaktadır; (iv) cari koşullu varyans (oynaklık) geçmiş sürprizlerin ve geçmiş oynaklığın fonksiyonudur ve bütün bankalar için zamanla değişmektedir; (v) Cari oynaklık geçmişe ilişkin haberlere yakın geçmiş sürprizlerinden daha duyarlıdır; (vi) geçmiş yeniliklerin, örnekteki bankaların yarısı için mevcut oynaklık üzerinde önemli asimetrik ve kaldıraç etkisine sahiptir; (vii) Pozitif ve negatif sürprizler banka getirilerinin oynaklığı üzerinde simetrik etkiye sahiptir; (viii) Küresel mali kriz sonrası kriz öncesi döneme kıyasla banka getirilerinin oynaklığı azalmış görünmektedir.