ETİK LİDERLİK, ÖRGÜTSEL GÜVEN, İŞ TATMİNİ VE İŞTEN AYRILMA NİYETİ İLİŞKİSİ: BİR HASTANE İŞLETMESİNDE ARAŞTIRMA - ALEV SÖKMEN (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2019)
Bu çalışmada etik liderlik, örgütsel güven, iş tatmini ve işten ayrılma niyeti değişkenleri arasındaki ilişkileri ortaya koymak amaçlanmıştır. Araştırma verileri, bir üniversite hastanesinde çalışan 421 hemşireden elde edilmiştir. Çalışmada öncelikle geçerlililik ve güvenilirlik analizleri yapılmıştır. Aracılık etkisini, ortaya koyabilmek için Baron ve Kenny’nin dört aşamalı modeli uygulanmıştır. Yapılan korelasyon analizine göre etik liderlik, örgütsel güven ve iş tatmini arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki, etik liderlik, örgütsel güven ve işten ayrılma niyeti arasında ise negatif yönlü ve anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Regresyon analizi sonucunda etik liderliğin örgütsel güven, iş tatmini ve işten ayrılma niyeti üzerinde anlamlı bir etkisinin olduğu, örgütsel güvenini de gene iş tatmini ve işten ayrılma niyeti üzerinde anlamlı bir etkisinin olduğu görülmektedir. Bununla birlikte araştırma bulguları etik liderliğin iş tatmini ve işten ayrılma niyeti üzerindeki etkisinde örgütsel güvenin kısmı aracılık etkisinin olduğunu da göstermektedir.