PAZARLAMANIN YENİ RENGİ: YEŞİL AKLAMA - İNCİ ERDOĞAN TARAKÇI and BORA GÖKTAŞ (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2019)
1980’li yıllardan bu yana ilgi çeken yeşil pazarlama, çevreye karşı duyarlılık, doğayı koruma gibi konular özellikle son 10 yıl içerisinde büyük ilgi görmeye başlamıştır. Özellikle son yıllarda popülaritesi oldukça artan sürdürülebilirlik kavramı, işletmeleri yeni arayışlara itmiştir. Sosyal sorumluluk projeleri ve yeşil politikalar, işletmelerin topluma bir borcu olmaktan öteye giderek, marka imajını ve marka değerini güçlendirmek için yeni bir pazarlama silahı, aynı zamanda güçlü bir pazarlama iletişimi aracı haline gelmiştir. Bu çalışmada, çevreci pazarlama anlayışı içerisinde sürdürülen pazarlama faaliyetleri içerisinde ortaya çıkmaya başlayan, ürünlerinin çevresel faydaları hakkında işletmelerin doğrulanmamış, saptırılmış, yanlış ve yanıltıcı bilgiler vermesi olarak ortaya çıkan ve uluslararası literatürde “Greenwashing” olarak geçen Yeşil Aklama kavramı incelenmiştir. 40 kişi ile gerçekleştirilen derinlemesine mülakatlarda, tüketicilerin sürdürülebilirlik ve çevreye karşı duyarlılıkları, yeşil aklama konusunda yaklaşımları, organik ürün ve iyi tarım uygulamalarına yönelik fikirleri ve tutumları araştırılmış, elde edilen bulgular ile özellikle yeşil aklamanın tüketici davranışları üzerindeki etkisi ortaya konulmaya çalışılmıştır.