BİLGİ İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE DİJİTAL EKONOMİ: AVRUPA BİRLİĞİ VE TÜRKİYE ARASINDA BİR KARŞILAŞTIRMA - İBRAHİM AYTEKİN and MEHMET DİKKAYA (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2019)
Sanayi devrimi ile birlikte gelişen ve hız kazanan bilgi iletişim teknolojileri, son elli yılda altın çağını yaşamıştır. Son zamanlarda özellikle bilgisayar, internet ve akıllı cihazların icadı, başta iletişim olmak üzere ulusal sınırların ortadan kalkmasına kadar birçok alanda devrim niteliği taşımaktadır. Teknolojide yaşanan bu gelişmeler, başta sanayi üretimi olmak üzere, tarımdan ticarete, eğitimden seyahate ve eğlenceden savunmaya kadar pek çok alanda olumlu yönde etkiler yaratmıştır. Pek çok Avrupa Birliği üyesi ülke dijitalleşmede oldukça ileri düzeyde olmasına rağmen Türkiye bu konuda yeterince ilerleyememiştir. Avrupa Birliği’nde bilgi iletişim kullanım oranlarına paralel gelişen ekonomik faaliyetler, Türkiye için pek çok alanda ortalamanın altındadır. Bu çalışmada Avrupa Birliği, Euro Bölgesi ve Türkiye’de bilgi iletişim teknolojilerinde yaşanan gelişmeler ele alınmıştır. Bilgi iletişim teknolojilerinin ekonominin dijitalleşmesi üzerinde etkileri incelenmiştir. Son yıllarda meydana gelen pozitif gelişmelere rağmen Türkiye’de ekonominin dijitalleşmesi yönünde büyük bir etki alanının ortaya çıkamadığı sonucuna ulaşılmıştır.