24 OCAK EKONOMİK İSTİKRAR KARARLARI İLE 12 EYLÜL ASKERİ DARBESİNİN NEOLİBERALİZM İTTİFAKI VE SİYASAL İSLAMIN SÜREÇTEKİ ROLÜ - ALPER MUMYAKMAZ (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2019)
1980, Cumhuriyet tarihinin iktisadi ve siyasi manada antidemokratik tecrübelerin yaşandığı bir yıl olmuş, 24 Ocak Ekonomik İstikrar Kararları ve 12 Eylül Askeri Darbesi bu yılda gerçekleşmiştir. İthal İkameci sanayileşmenin içine girdiği çıkmazdan kurtulmak için alınan 24 Ocak kararları zaman içerisinde yapısal bir değişimi Türkiye ekonomisine dikte etmiş, bu süreç 12 Eylül Askeri Darbesiyle uyulması zorunlu olan bir yükümlülüğe dönüşmüştür. Neoliberalizmin Türkiye’de kök salması için önemli bir aşama olan 12 Eylül Askeri müdahalesi bu süreçte dindar ve muhafazakâr kesimin neoliberalizmin temsilciliğini üstlenmesine müsaade etmiş, bu aktörler de zaman içerisinde iktisadi, siyasi ve kamusal alanda sisteme eklemlenmişlerdir. Turgut Özal’ın mimarı olduğu ve yapısal dönüşümün Anavatan Partisi (ANAP) tarafından gerçekleştirildiği 70’li ve 80’li yıllardaki gelişmelere odaklanan bu çalışma, iktisadi alandan toplumsal alana neoliberalizmin nasıl geliştiğine, 24 Ocak Kararları ile 12 Eylül Askeri Darbesi arasındaki ilişkinin boyutlarına ve bu sürecin aktörleri olan İslamcıların nasıl bir rol ifa ettikleri üzerinde durmaktadır.