TÜRKİYE’NİN TURİZM PİYASALARININ YAKINSAMA ANALİZİ:FOURİER BİRİM KÖK TESTLERİNDEN KANITLAR - ÖMER YALÇINKAYA; ŞEKİP YAZGAN (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2020)
Bu çalışmada, dünyanın en önemli turizm destinasyonları arasında bulunan ve gelişmekte olan bir ülke konumundaki Türkiye’nin uluslararası turizm piyasaları için yakınsama hipotezinin geçerliliğinin ampirik açıdan incelenmesi amaçlanmaktadır. Bu amaçla çalışmada, Türkiye’nin uluslararası turizm piyasasının yaklaşık tamamını oluşturan ve dünyanın farklı kıtalarında konumlanan irili ufaklı 97 uluslararası turizm piyasası için yakınsama hipotezinin geçerliliği, zaman serisi analizi kapsamında Fourier birim kök testleri kullanılarak 1996:M1-2018:M12 dönemi için ekonometrik olarak incelenmektedir. Çalışma sonucunda, Türkiye’nin uluslararası turizm piyasalarından 53 tanesinde yakınsama hipotezinin ampirik açıdan geçerli olduğu belirlenirken, 44 tanesinde ise yakınsama hipotezinin ampirik açıdan geçerli olmadığı tespit edilmektedir. Bu sonuçlar, Türkiye’de politika yapıcıları tarafından uluslararası turizm piyasalarında izlenen mevcut turizm stratejilerinin; yakınsamanın gerçekleştiği 53 turizm piyasasında etkili olduğunu gösterirken, yakınsamanın gerçekleşmediği 44 turizm piyasasında ise görece etkili olmadığını ortaya koymaktadır.