OTOMOTİV SEKTÖRÜNÜN TÜRKİYE EKONOMİSİNİ MAKROEKONOMİK OLARAK ETKİLEME MEKANİZMALARI VE SEKTÖRE YÖNELİK BİR ANALİZ - ALİ KEMAL BAŞBUĞ and UMUT EVLİMOĞLU (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2020)
Türkiye otomotiv sektörü, 150’den fazla ülkeye ihracat yapan bir sektör durumundadır. Birçok sektörle ilişki içerisinde bulunan otomotiv sektörü Türkiye açısından büyük öneme sahiptir. Çalışmanın amacı; Türkiye otomotiv sektörünün makroekonomik açıdan ne gibi katkılarının olduğunun ortaya koymak, SWOT analizi ile sektörün güçlü ve zayıf yanlarını tespit etmek ve sektörün Türkiye ekonomisine sağladığı katkıların artması için önerilerde bulunmaktır. Bu bağlamda, otomotiv sektörünün istihdam, büyüme, ödemeler dengesi, ihracat, vergi gelirleri, doğrudan yabancı yatırımlar gibi alanlardaki katkıları ortaya konmuştur. Ayrıca, sektörün güçlü ve zayıf yönlerini tespit etmeye yönelik bir SWOT analizi yapılmıştır. Sektörün güçlü yanlarının daha çok üretim ile ilgili konularda yoğunlaşırken, zayıf yanlarının ise özellikle ithalat ve talep ile ilgili konularda ortaya çıkabildiği sonucuna ulaşılmıştır. SWOT analizinden çıkan sonuçlara göre 4 farklı strateji kapsamında yapılması gerekenler öneriler şeklinde verilmiştir. Bu stratejiler kapsamında ortaya konan önerilerin uygulamaya geçirilmesi hem sektörün gelişmesi hem de Türkiye ekonomisine olan katkılarının artması açısından büyük öneme sahiptir.