PERFORMANS YÖNETİMİNİN KAMU YÖNETİMİNDE UYGULANABİLİRLİĞİ SORUNU - VASFİYE ÇELİK (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2020)
Özel sektörle kamu yönetiminin birbirinden farklı olmadığı, özel sektörde var olan başarılı uygulamaların kamu yönetiminde de uygulanarak etkinliğin, etkililiğin ve verimliliğin sağlanabileceği düşüncesi, performans yönetimi tekniğinin önem kazanmasını sağlamıştır. Yeni Kamu İşletmeciliği anlayışının bir yansıması olan ve son dönemlerde uygulanması konusunda büyük bir heves yaşanan performans yönetimi tekniğini süreç olarak planlamak, performansa ilişkin ölçütler geliştirmek ve ölçüm yapmak ve son aşamada performansı değerlendirerek varsa negatif sapmaları belirleyip buna ilişkin önlemler almak gerekmektedir. Uygulanması oldukça güç olan bu tekniği kamu yönetiminde uygulama çalışmaları ise Türk kamu yönetiminde stratejik yönetime paralel olarak kısa bir süredir yürütülmektedir. Ancak bu tekniğin teoride belirtildiği şekliyle kamu yönetiminde uygulanabilmesinde zorluklar yaşanmakta; performans ölçütleri belirleme, ölçümleme ve değerlendirme aşamaları uzun ve zorlu bir sürece ihtiyaç duymaktadır. Konuya mali açıdan ve bireysel performans değerlendirme açısından bakıldığında Türk kamu yönetiminde hukuki düzenlemeler yapılmakla birlikte daha özel alanlarda proje şeklindeki çalışmalarla performans yönetimi sisteme adapte edilmeye çalışılmaktadır.