TÜRK İHRACATÇILARININ ULUSLARARASI REKABETİNİN GELİŞTİRİLMESİ KAPSAMINDA KÜMELENME YAKLAŞIMININ İHRACATÇI İŞLETMELERİN REKABET PERFORMANSINA ETKİSİ: ÇORUM İLİNDE BİR UYGULAMA - CEMALETTİN AKTEPE and FATMA KARSLI (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2020)
Bu çalışma UR-GE (Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi) kapsamında uygulanan kümelenme yaklaşımının ihracatçı işletmelerin ihracat performansına, rekabetçiliğine etkisini araştırmaya yöneliktir. Çalışmada, Çorum ilinde faaliyet gösteren Tarımsal Gıda İşleme Makineleri üreten firmaların UR-GE projesiyle ulusal ve uluslararası rekabet düzeyine etkisi, bölge içi gelişmişlik düzeyine etkisi, ihracat artışına etkisi, ihracat teşviklerinin ihracat performansına etkisi araştırılmış ve değerlendirilmiştir.Bu bağlamda kümelenme yaklaşımı ile Çorum ilinde faaliyet gösteren ‘’Tarımsal Gıda İşleme Makineleri’’ üreten firmalarla derinlemesine mülakat gerçekleştirilmiştir. Gerçekleştirdiğimiz çalışma neticesinde aynı sektörde faaliyet gösteren ve birbirini tamamlayan firmaların, işbirliği içerisinde büyümeye, gelişmeye, uluslararası aşma yönünde uzmanlaşmaya yöneldiği tespit edilmiştir. Aynı zamanda firmalar küresel pazarda kendilerini rakipleriyle kıyaslama imkânı bulmuş ve bünyesindeki eksikliklerin tespitine katkı sunduğu gözlemlenmiştir. Uygulanan bu proje sayesinde firmalar vizyonlarını geliştirebilme imkânı bulmuş, hem rekabet halinde olup hem de bir dayanışma ortamı yaratmışlardır.