YEŞİLAY CEMİYETİ VE FAALİYETLERİ: BAĞIMLILIKLA MÜCADELE, SAĞLIKLI VE AHLâKLI NESİLLER YETİŞTİRME - HATİCE GÜZEL MUMYAKMAZ (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2020)
Makale, Yeşilay Cemiyeti’ni kuruluşu, gelişimi, ahlaki ilkeleri ve faaliyetlerini konu edinmektedir. Çalışma, Cumhuriyet Arşivi’ne ait belgeler, gazeteler, Yeşilay Nizamnamesi, Dr. Mazhar Osman ve Dr. Fahrettin Kerim Gökay’ın eserleri, Yeşilay dergisi, broşürler ve araştırma eserlerine dayanmaktadır. Yeşilay 5 Mart 1920’de Hilal-i Ahdar adıyla kurulmuştur. 1934’te Bakanlar Kurulu Kararı ile kamu yararına dernek statüsü kazanmıştır. İlk Genel Başkanı Prof. Dr. Mazhar Osman Usman, İkinci Genel Başkanı ise Prof. Dr. Fahrettin Kerim Gökay’dır. Fahrettin Kerim hocası Mazhar Osman’ın Genel Başkanlığı döneminde Cemiyetin Genel Sekreteri ve Gençlik Şubesi Başkanlığını yapmıştır. İstanbul Vali ve Belediye Başkanlığı yaptığı dönemde dahi Kurumun Fahri Genel Başkanlığını yürütmektedir. Gençlik Şubesi’nin çalışmaları yurt içi ve yurt dışında takdir toplamıştır. Yeşilay, Türkiye adına Uluslararası İçki Karşıtları Birliği’ne üye olmuş, Kongrelerinde temsil edilmiştir. Yeşilay Günü ve Üzüm Günü kutlamaları ile Yeşilay Rozeti dağıtımı, seminer, konferans, müsamere ve kongreleri ile sesini duyurmaya çalışmıştır. Amacı ülkede bağımlılık yapan maddelerin kullanımını engellemek, sağlıklı nesillerin yetişmesini ve bu çerçevede ahlak eğitimini desteklemektir.