FİNANSAL YATIRIM ARAÇLARI FİYATLARININ TAHMİNİNDE GRİ SİSTEM TEORİSİ - BUĞRA BAĞCI (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2020)
Tüm çalışma alanlarında olduğu gibi finans alanında da zaman serilerini doğru bir şekilde tahmin edebilmek, geçmişte ve günümüzde araştırmacılar için oldukça önemli bir konu olmuştur. Dolayısıyla hem teorik hem de uygulamalı alanlarda, geleceğin belirsizliğinden kaçınmak ve bugünden planlar yapıp geleceğin getirebileceği zararları en aza indirmek amaçlanmaktadır. Bu düşünceden hareketle birçok tahmin metodu geliştirilmiştir. Bunlardan birisi de Gri Sistem Teorisidir. Gri diferansiyel denklemler aracılığıyla modelleme ve çözümleme tabanlı bir teori olan Gri Sistem Teorisi, bünyesinde birçok teknik barındırmaktadır. Özellikle az sayıda gözlem ile analiz yapmaya da imkan sağlaması bu tekniği öne çıkarmaktadır. Bu çalışmada da, Türkiye’de en çok tercih edilen finansal yatırım araçları fiyatlarının tahmin edilerek geleceğin belirsizliği belirli ölçüde azaltılmaya ve hem yatırımcılara hem de finansal yatırım araçlarının fiyatlarıyla yakından ilgili kişi ve kurumlara yön göstermeye çalışılmıştır. Bu amaçla Altın, Dolar, Euro, BIST 100, Devlet İç Borçlanma Senetleri ve Vadeli Mevduat Faiz oranının 2019 yılının ilk 11 ayına ait aylık verileri kullanılarak değişkenlerin fiyatları GM(1,1) modeli ile tahmin edilmiştir. Sonuç olarak GM(1,1) modeli ile bütün yatırım araçlarında da yüksek düzeyde doğruluk oranlarıyla tahmin sonuçlarına ulaşılmıştır.