ANKARA’DA BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ BULUNAN SİGORTA ŞİRKETLERİ ÇALIŞANLARININ İŞ TATMİNİNİN ÖRGÜTSEL VATANDAŞLIK DAVRANIŞI ÜZERİNE ETKİSİ - İBRAHİM GÖRMÜŞ and HAŞİM ÖZÜDOĞRU (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2020)
Örgüt içerisinde çalışanların başarısı ve sergiledikleri bireysel iş performansı hiç şüphesiz ki, işin birey üzerindeki tatmin ve bağlılık duygusu ile doğrudan ilişkilidir. İşinden memnun olan bireyler, organizasyona daha fazla değer sağlamayı amaç edinmiş, kuruluşa manevi anlamda bağlı ve örgütsel vatandaşlık davranışı sergilemeye hazır olan kişilerdir. Araştırma çerçevesinde Ankara’da bölge müdürlüğü bulunan sigorta şirketi çalışanlarının iş tatminin örgütsel vatandaşlık davranışının alt boyutları üzerindeki etkisi saptanmaya çalışılmıştır. Araştırma bulgularından çıkarılan sonuçlar ise literatürdeki benzer çalışmalarla desteklenmiştir. Elde edilen veriler sonucunda sigorta şirketlerinde iş tatmini boyutuna ulaşmış olan bireylerin aynı zamanda ÖVD sergiledikleri gözlemlenmiştir. Bu çalışma ayrıca sigorta sektöründe yönetici pozisyonundaki bireyler için, çalışanlarının iş tatmin düzeyinin yükseltilmesi veya işe alım süreçlerinde, sigortacılık faaliyetlerini sürdürmeye daha istekli kişilerin seçilmesi ile ilgili öngörüler sunmaktadır.