TÜRKİYE’DE VERGİ GELİRLERİ VE EKONOMİK BÜYÜME ARASINDAKİ ASİMETRİK İLİŞKİ: NARDL EŞBÜTÜNLEŞME YAKLAŞIMI - SEMRA BOĞA (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2020)
Bu çalışmanın amacı Türkiye’de farklı vergi türlerinin ekonomik büyüme üzerindeki etkisini ortaya koyarak optimal vergi kompozisyonunun oluşturulmasına katkı sağlamaktır. Bu amaca yönelik olarak hem toplam vergi gelirlerinin hem de vergi karmasında yer alan mal ve hizmet vergisi, emlak vergisi ve gümrük vergisinin ekonomik büyüme ile olan ilişkisi Türkiye’ye ait 1965-2018 dönemi yıllık verileriyle asimetrik tepkileri de dikkate alan Doğrusal Olmayan ARDL (NARDL) eşbütünleşme yaklaşımı ile araştırılmıştır. Ampirik bulgular söz konusu değişkenler arasında uzun dönemli senkronize bir ilişkinin varlığına işaret etmektedir. Bulgular aynı zamanda bu ilişkinin bazı değişkenler için simetrik, bazı değişkenler için ise asimetrik bir ilişki sergilediğini de göstermektedir. Vergi değişkenlerinde görülen asimetrik ilişkilerde vergi gelirlerinin ekonomik büyüme üzerindeki pozitif etkisinin vergi indirimlerinin yarattığı pozitif etkiden daha güçlü olduğu şeklindeki bulgular vergi tabanının genişletilmesinin ve daha fazla vergi geliri elde etmek için vergi tahsilatının düzenli bir şekilde yapılmasını sağlayacak düzenlemelerin önemini göstermektedir.