SEYAHAT ACENTALARINDA YAŞLI VE ENGELLİ YERLİ TURİSTLERE SUNULAN HİZMETLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ - CEMRE EDA ERKILIÇ; AYŞE EREN (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2020)
Sağlık turizmi, ekonomik etkileri ve uluslararası ticaret unsuru olması sebebiyle turizm sektörü, destinasyon yöneticileri ve sağlık işletmeleri açısından önemli bir turizm hareketidir. Çalışmanın amacı seyahat acentaları tarafından sunulan paket tur hizmetlerinde satış öncesi ve satış sonrası yaşlı ve engelli kişilerin ihtiyaçlarını, beklentilerini ve karşılaştıkları problemleri belirlemektir. Bu çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden derinlemesine görüşme tekniği kullanılmış, seyahat acentası satış veya operasyon bölümü sorumluları ile yarı yapılandırılmış soru formu kullanılarak yüz yüze görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Çalışma sonucunda Ankara’da seyahat acentalarının yaşlı ve engelli kişilere özel turlar planlamadıkları tespit edilmiştir. Ayrıca, hali hazırda satışa sunulan turların planlanması aşamasında, yaşlı ve engelli kişilerin seyahatlere katılma durumları dikkate alınarak her hangi bir düzenlemenin yapılmadığı belirlenmiştir. Bununla birlikte, seyahat acentalarının yaşlı ve engelli kişileri farklı bir pazar bölümü olarak görmediği, ürün geliştirme ve çeşitlendirme çabalarının olmadığı belirlenmiştir. Çalışma sonuçlarına göre, yaşlı ve engelli kişilerin turizm hareketlerine katılma beklentilerinin karşılanması için farklılaştırılmış turistik ürünlerin hazırlanması önem arz etmektedir.