BAŞA ÇIKMA STRATEJİLERİNİN MESLEKİ TATMİN ÜZERİNDEKİ ETKİSİNDE ÖZ-YETERLİLİĞİN ARACILIK ROLÜ - NAZMİYE ÜLKÜ PEKKAN and MEHMET BİÇER and AYŞE GÖKÇEN KAPUSUZ (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2020)
Bu araştırmanın amacı, avukatların başa çıkma stratejilerinin mesleki tatmin düzeylerine etkisi ve bu etkide öz-yeterliliğin aracılık rolünün tespit edilmesidir. Nicel bir araştırma olarak desenlenen bu çalışmada araştırma evrenini, Hatay ilinde faaliyet gösteren avukatlar oluşturmaktadır. Kartopu örnekleme yöntemiyle 171 avukattan anket tekniğiyle toplanan veriler kullanılarak, değişkenler arasındaki ilişkiler korelasyon ve regresyon analizi ile tespit edilmeye çalışılmıştır. Çalışma sonucunda, örneklemi oluşturan avukatların problem çözme ve destek arama stratejilerinin mesleki tatminleri üzerinde pozitif ve istatiksel olarak anlamlı ilişkilere sahip olduğu tespit edilmiştir. Araştırmanın bir diğer amacı doğrultusunda problem çözme ve destek arama stratejileri ile mesleki tatmin arasındaki ilişkide öz-yeterliliğin aracılık etkisine sahip olduğu bulgulanmıştır. Bu sonuçlara göre, avukatların problem çözme ve destek arama stratejisi düzeylerinin artmasının mesleki tatmini artırdığı ve öz-yeterliliğin de söz konusu bu ilişkide tetikleyici bir etkisinin olduğu görülmüştür. Çalışmanın alan yazına teorik ve pratik katkı sağlayacağı düşünülmektedir. Bu kapsamda çalışmanın, gelecek çalışmalara ışık tutması yönünde çeşitli önerilerde de bulunulmuştur.