TÜRKİ DEVLETLERDE KÜRESEL EKONOMİK ENTEGRASYON, BEŞERİ SERMAYE YATIRIMLARI VE YOLSUZLUK İLİŞKİSİ - TÜRKER ŞİMŞEK (İKT) and EMİNE DESTEBAŞI (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2020)
Küreselleşme, uluslararası ölçekte siyasal, ekonomik ve kültürel bütünleşme ile tüm dünyayı etkileyen bir olgudur. Günümüzde küreselleşmenin etki alanları arttıkça önemi de artmaktadır. Küreselleşmenin olumlu olumsuz yönleri halen tartışılmaktadır. Geniş bir yelpazeye sahip olan küreselleşme teknolojiden düşünce yapımıza kadar birçok alanda etkisini göstermektedir. Bu yüzden çalışmada küreselleşmenin ekonomik etki alanlarıyla ilgilenilmektedir. Bu çalışmanın amacı, küresel ekonomik entegrasyon sürecinde beşeri sermaye yatırımı ve yolsuzluk kavramının etkilerini ekonometrik analiz çerçevesinde incelemektir. Seçilmiş 5 Türk devleti (Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan ve Türkiye) için 1995-2017 dönemi ele alınarak panel veri yöntemi ile analiz yapılmıştır. Veriler Dünya Bankası, Uluslararası Şeffaflık Örgütü (Transparency International), Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) ve Miras Vakfı (The Heritage Foundation) veri tabanından yıllık olarak alınmıştır. Panel FMOLS (Tamamen Değiştirilmiş En Küçük Kareler Yöntemi) testi sonucuna göre, beşeri sermaye yatırımlarının, ekonomik özgürlüğün ve yolsuzluğun küresel ekonomik entegrasyonu pozitif yönde etkilediği; işgücü ve nüfustaki bir birimlik artışın küresel ekonomik entegrasyonu negatif yönde etkilediği sonucuna ulaşılmıştır. Bu bulgular ışığında izlenecek politikaların ilgili ülke ekonomilerinde etkinliği sağlayacağı düşünülmektedir.